Türkiye’nin ilk yerli otomobil projesi için biliyorsunuz çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Herkesin merakla beklediği otomobil hakkında yapılan yeni açıklamalar, önemli detayları netleştirmiş gibi görünüyor.
Anadolu, BMC, Kıraça, Turkcell ve Zorlu tarafından oluşturulan Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu (OGG) tarafından çalışmaları yürütülen yerli otomobil, henüz erken geliştirme aşamasında bulunuyor. Bu büyük proje için konuşan Türkiye’nin Otomobili’nin Koordinatörlük görevine getirilen Metin Sancar, ilginç detaylar aktarıyor. Fuar kapsamında kendisine yönetilen soruları yanıtlayan Sancar, fuarda çeşitli görüşmeler yaptığını ve toplantılara katıldığını belirterek yerli otomobil prototipinin ilk olarak Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilenebileceğini söylüyor. Sancar, açıklamasına “Prototipi düzenli bir planlama ve takvimle yetiştirebiliriz. 2019’da prototipin bitmesini hedefliyoruz. 1 Şubat’tan itibaren işe başladım. Ekibimizi kuruyoruz” şeklinde devam ediyor.
Nisan’dan itibaren Türkiye’nin Otomobili Ortak Girişim Grubu’nun şirketi kuracağını ve işlerin daha da yoğunlaşacağının altını çizen Sancar, şunları da belirtiyor: “Cenevre Otomobil Fuarı’nda prototipleri sergilemeyi konuşuyoruz. 2021 yılında da seri üretime geçilmesi planlanıyor. Şu an yerli otomobil için 3 versiyon gündemde. 5 versiyona da çıkabilir. Araç yüzde 100 elektrikli olacak. Tamamen sıfırdan bir proje olacak. Herhangi bir mevcut prototipten yararlanılması da şimdilik gündemde değil.”
26 yıl havacılık sektöründe çalıştıktan sonra otomotiv sektörüne transfer olan Metin Sancar, ilk kez uluslararası bir otomobil fuarını ziyaret ettiğini ve çok etkilendiğini de belirtiyor. Nobel ödüllü Aziz Sancar’ın yeğeni “Bugüne kadar hep havacılık ve savunma sanayi fuarlarında bulunuyorduk. Çok renkli bir fuar. Özellikle otomotiv alanında teknoloji çok ilerledi. Teknolojide havacılığı aratmıyor” diye konuşuyor.