Yerli otomobil çalışmalarının sona yaklaştığını umduğumuz şu günlerde, modellerde kullanılacak yakıt türü ile alakalı sürpriz bir gelişme yaşandı.
Yerli otomobil çıkması adeta bir yıl hikayesine döndü. Birkaç ay aralıkla yapılan açıklamalar Türk halkını heyecanlandırsa da ortada henüz kesinleşen bir gelişme maalesef mevcut değil. Ancak bunun yanında çalışmaların içinde olmayan bağımsız cephelerden de güzel haberler gelmeye devam ediyor. Buna göre geçtiğimiz sene projesi ile TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü’nü alan Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Zahmakıran, bor madeninin elektrikli / hibrid otomobillerde kullanılması için başarılı bir proje geliştirdi. TÜBİTAK’tan destek alan proje sayesinde geliştirilme aşamasında olan milli otomobilimiz için de ümit veren bir gelişme yaşanmış oldu. Küresel ısınmaya karşı geliştirildiği açıklanan proje alternatif enerji kaynağı kullanımı sayesinde çevreye üst düzey saygı gösteriyor.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Mehmet Zahmakıran bir dizi açıklama yaptı. Zahmakıran; “Dünya bor rezervlerinin büyük kısmı Türkiye’de bulunuyor. Projemiz başarıya ulaşırsa hidrojenin depolanması, salıverilmesi ve bor kimyasalının kullanılması ülkemiz açısından büyük önem arz edecek. Projemizin temel konusu içerisinde bulunan hidrojenin uygun katalizörler geliştirilerek, salıverilmesi ve bundan enerji üretilmesi üzerinedir. Projenin uygulamaya geçmesi için öncelikle hibrit araçların üretilmesi ve yaygınlaşması gerekiyor. Hibrit araçlar elektrik enerjisiyle çalışıyor. Hibrit araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisinin üretilmesinde yakıt hücreleri dediğimiz sistemler kullanılıyor. Projemizle, hidrazin-boran yakıt tankı entegre edilen hibrit araçların ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisini üretilebileceğiz.” dedi. Yerli otomobil ile ilgili tüm detayları LOG.com.tr’den takip edebilirsiniz.
Volvo XC40 Recharge