Son dönemde yapay zeka tarafına çok fazla önem veren YouTube, bu temelde sadece “mırıldanarak” müzik oluşturma dahi sunmaya başlıyor.
YouTube tarafından bugün resmi olarak test edilmeye başlandığı duyurulan bu altyapı, gerçekten çok ilginç görünüyor ve hemen aşağıdaki videoya bakılırsa oldukça da güzel çalışıyor. Bu üretken yapay zeka temelli altyapıda sadece mırıldanarak yapılan bir kayıt, istenilen enstrüman belirtilerek gerçek bir müzik haline getirilebiliyor. Burada yazılı komutları da devreye alan yani yazarak şarkı oluşturulmasına da imkan tanıyan firma, bu altyapıda Google’ın çatısı altında yer alan yapay zeka şirketi DeepMind ile ortaklaşa çalışıyor. Bu birden fazla enstrümanı bir araya getirebilen sisteme “Music AI Tools“ adını veren YouTube, bugün bir de spesifik olarak Shorts odaklı “Dream Track“ sistemiyle ses getiriyor. Alec Benjamin, Charlie Puth, Charli XCX, Demi Lovato, John Legend, Papoose, Sia, T-Pain ve Troye Sivan gibi şarkıcıların katılımlarıyla hayat bulan bu sistem, kişilerin Shorts videolarında kullanması için 30 saniyelik müzikler oluşturmasına imkan tanıyor. Kısıtlı bir kitle tarafından denenmeye başlanan sistem, yazılanlardan örneğin T-Pain’in söylediği bir şarkı oluşturabiliyor. Üretken yapay zeka söylendiği kadarıyla şarkı sözlerini ve müziği sizin yerinize oluşturuyor, bu sayede kişilerin ünlü şarkıcıların sesiyle kendilerine has müzikler oluşturabilmesi hedefleniyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
YouTube, bundan önce gündeme geldiği kadarıyla müzisyenlerin / şarkıcıların sesini yapay zeka üzerinden kullanılabilir hale getirerek başkalarına sunmak istiyor. Bu sayede oluşturulan videolar / müzik videoları ünlü bir şarkıcının sesiyle seslendirilebilecek (Sesi kötü söz yazarları buna bayılabilir), bundan videoyu oluşturan kişi yanında sesi kullanılan müzisyen de para kazanacak.
Bu sistem üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve altyapıyı orijinalde eylül ayındaki “Made On YouTube” etkinliğinde duyurmak ve ardından ufak çaplı beta testlerini başlatmak istediği aktarılan şirket, bunu yapamadı çünkü haberlere göre Universal Music Group, Sony Music Entertainment ve Warner Music Group gibi müzik şirketleriyle olan görüşmeler beklendiğinden çok daha yavaş ilerliyor.
Şu an özellikle para kazanma konusunda bazı soru işaretlerinin olduğu aktarılıyor, müzik şirketleri söylendiği kadarıyla bazı pürüzlere rağmen sürece sıcak bakıyor. Müzik şirketleri yapay zekanın müzik dünyasının değiştireceğini düşünüyor ve bu konuda geç kalmak istemiyor.
YouTube yanında bu da ilginizi çekebilir: Hyundai’den otomatik çalışan şarj robotu