YouTube tarafından içerik üreticiler için geliştirilen yeni ses aracı, diğer sesleri ellemeden sadece telif hakkıyla korunan müzikleri kaldırabiliyor.
YouTube içerik üreticileri artık müzik ile alakalı bir telif durumuyla karşı karşıya kaldıkları zaman yayınladıkları videoyu daha rahat şekilde güncelleyebilecek. Şirketin yeni geliştirdiği ses aracı, uygun şartlar altında videodaki diğer sesleri bozmadan sadece telif hakkıyla korunan müzikleri kaldırabiliyor ya da başka bir deyişle silebiliyor. Bunun için bir açıklama yapan şirket, “Yalnızca şarkının sesini kapat (beta)” başlığı altında şunları aktarıyor: “Yalnızca hak talebinde bulunulan şarkının sesini kapatır. Diyalog veya ses efekti gibi diğer sesler kapatılmaz. Bu düzenleme, genellikle daha uzun sürer ve şarkı kolaylıkla kaldırılamıyorsa işe yaramayabilir.” YouTube için son dönemde çok sayıda adım atılıyor. Platform örneğin geçtiğimiz ay yaptığı duyuruda müzisyenlerin yapay zeka klonlarını engellemeye başlayacağını duyurmuştu. Şirket yakında müzik şirketlerine, bir sanatçının kendine has şarkı söyleme/rap yapma sesini taklit eden yapay zeka temelli içerikleri kaldırmaları için bir yol sunacak. Buna ek olarak içerik üreticilerin de önümüzdeki yıldan itibaren yapay zeka tarafından üretilen içerikleri etiketlemeleri gerekecek.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Üretken yapay zeka sistemleri kullanılarak oluşturulan sahte ya da taklit içeriklerden doğan zararları önlemek isteyen platform, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin doğru şekilde etiketlenmemesine, içerik kaldırma ve para kazanmayı kapatma yaptırımlarıyla karşılık verecek.
Platform kısa süre önce ise yüzünüzü veya sesinizi taklit eden yapay zeka tarafından oluşturulmuş içeriklerin kaldırılmasını talep etmenize izin vermeye başladı. Bu konuda güncellenen YouTube Gizlilik Kuralları’na şunlar eklendi:
“Başkaları yapay zekayı kullanarak sesi veya görünümü size benzeyen karakterlerin yer aldığı yapay içerikler oluşturduysa bu içeriklerin kaldırılmasını buradan isteyebilirsiniz. Bu tür içeriklerin kaldırılması için, ilgili içerikteki karakterin size benzeyecek şekilde düzenlenmiş veya yapay bir versiyonunuzun oluşturulmuş olması gerekir. Şikayeti değerlendirirken şu gibi çeşitli etmenleri dikkate alırız:
- -İçeriğin değiştirilmiş veya yapay olup olmadığı
- -İçeriğin değiştirilmiş veya yapay olduğunun izleyicilere açıklanıp açıklanmadığı
- -İlgili kişinin benzersiz biçimde tanımlanıp tanımlanamayacağı
- -İçeriğin gerçekçi olup olmadığı
- -İçeriğin parodi veya hiciv içerip içermediği ya da kamu yararı açısından değerli olup olmadığı
- -İçerikte, kamuya mal olmuş veya tanınmış bir kişinin suç faaliyetleri ve şiddet gibi ya da bir ürünü veya siyasi adayı destekleme gibi, hassasiyet teşkil edecek davranışlarda bulunup bulunmadığı.”