Son dönemde yapay zeka tarafına çok fazla önem veren YouTube, bu konuda denetimi güçlendirecek adımlar duyurdu.
Resmi blog sayfasında, “Üretken yapay zeka izleyiciler ve içerik üreticiler için YouTube’u dönüştürme potansiyeline sahip. Ancak buradaki fırsatların YouTube topluluğunu koruma sorumluluğuyla dengelenmesi gerekiyor. YouTube’a yüklenen tüm içerikler, nasıl oluşturulduklarına bakılmaksızın Topluluk Kurallarımıza tabi. Ancak yapay zekanın yeni riskler getireceğini ve bu yüzden yeni yaklaşımlar gerektireceğini de biliyoruz.” açıklamasını yapan YouTube, önümüzdeki yıl başlayacak yeni dönemde üretken yapay zeka kullanılarak hazırlanan içeriklere bir “sentetik / yapay” ibaresinin eklenmesini zorunlu kılacak. Bu uyarı sayesinde kişiler, açtıkları içeriğin yapay zeka tarafından üretildiğini kolaylıkla anlayabilecek. Yeni dönemde kişiler ayrıca eğer yüzleri izinsiz olarak yapay zeka tarafından üretilerek bir videoda kullanıldıysa, o videonun kaldırılması için kolaylıkla şikayette bulunabilecek.
Bu süreç yüz yanında yapay zeka tarafından üretilen sesleri de kapsayacak, böylelikle izinsiz olarak sesi kopyalanan ve videolarda kullanılan sanatçılar / şarkıcılar, bu videoların kaldırılması için YouTube’a şikayette bulunabilecek. YouTube burada, “Ayrıca müzik şirketlerine bir sanatçının benzersiz şarkı söyleme veya rap yapma tarzını taklit eden, direkt olarak yapay zeka tarafından oluşturulan müzik içeriklerinin kaldırılmasını talep etme olanağı da sunacağız” açıklamasını da geçiyor. Yeni dönem için daha net kuralların önümüzdeki aylarda paylaşılacağı aktarılıyor.
Son dönemde yapay zeka tarafına gerçekten çok fazla önem veren YouTube, bugün gündeme geldiği kadarıyla müzisyenlerin / şarkıcıların sesini yapay zeka üzerinden kullanılabilir hale getirerek başkalarına sunmak istiyor. Bu sayede oluşturulan videolar / müzik videoları ünlü bir şarkıcının sesiyle seslendirilebilecek (Sesi kötü söz yazarları buna bayılabilir), bundan videoyu oluşturan kişi yanında sesi kullanılan müzisyen de para kazanacak.
Bu sistem üzerinde uzun zamandır çalıştığı ve altyapıyı orijinalde eylül ayındaki “Made On YouTube” etkinliğinde duyurmak ve ardından ufak çaplı beta testlerini başlatmak istediği aktarılan şirket, bunu yapamadı çünkü haberlere göre Universal Music Group, Sony Music Entertainment ve Warner Music Group gibi müzik şirketleriyle olan görüşmeler beklendiğinden çok daha yavaş ilerliyor.
Şu an özellikle para kazanma konusunda bazı soru işaretlerinin olduğu aktarılıyor, müzik şirketleri söylendiği kadarıyla bazı pürüzlere rağmen sürece sıcak bakıyor. Müzik şirketleri yapay zekanın müzik dünyasının değiştireceğini düşünüyor ve bu konuda geç kalmak istemiyor.