reklamı kapat

POPÜLER

Yunusların çıkardığı sesleri anlamaya bir adım daha yaklaşıldı

Yunusların dünyanın en zeki canlılarından biri olduklarını biliyoruz ancak zekalarının ve zihinsel yeteneklerinin sınırlarıyla ilgili bildiklerimiz çok fazla değil. Kendi aralarında özel bir dille konuşan ve alıştıktan sonra insanlar tarafından verilen komutları yerine getirebilen bu canlılarla gerçekten iletişim kurabilmenin yolları aranıyor. WDP olarak geçen Wild Dolphin Project‘te görev alan bilim insanları bunun için özel bir yol bulmuş gibi görünüyor.

Normalde yunuslar komutları ve çeşitli sembolleri algılayabiliyor ve bunlara uygun hareket edebiliyor. Ancak bunun ne kadar ileri taşınabilineceği halen bilinmezliğini koruyor. WDP ise bunu öğrenmek için Cetacean Hearing and Telemetry (CHAT) adını taşıyan özel bir çevirici kullanıyor. Bu cihaz su altında yunusların duyabileceği frekanslarda sekiz farklı “kelime”nin seslerini çıkarıyor ve yunusların bu seslere yaptığı geri dönüşleri düzenli olarak kaydediyor. Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde geliştirilen cihaz, ilk başarılı geri dönüşü bir tür deniz yosunu olan “sargassum” kelimesiyle aldı. Ancak bu ses yunuslar tarafından henüz yalnızca bir kere çıkarıldı. Bunun gerçek bir tepki olduğunu kabul edebilmek için yunusların aynı sesleri düzenli bir şablon içindi çıkarmaya devam etmesi gerek.

İnsan kulağının duyamayacağı yüksek frekanstaki sesleri algılayabilen CHAT ile uzun vadede yunusların aralarındaki iletişimi çözmek ve bunu insanların algılayabileceği dile çevirmek mümkün olabilecek gibi görünüyor. Geliştirilen özel bir algoritmayla yunus sürüleri ve özellikle anne ile yavru yunus arasındaki tüm iletişim kayıt altına alınmaya devam edilecek ve ortaya çıkan şablonlar düzenli olarak incelenerek bunlardan belirli anlamlar çıkarılmaya çalışılacak. Ancak elbette bunun için yunusların düzenli olarak aynı sesleri çıkarıyor olmaları gerekli. Aksi takdirde her şeyin yalnızca bir oyun olduğu gibi bir gerçekle de yüzleşmek olası.