Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye’de kullanılabilmesi için ödenmesi gereken IMEI kayıt ücreti tam 20 bin TL oluyor.
Gerçekten inanılır gibi değil ancak IMEI kayıt ücreti yarın itibarıyla 6.090 TL’den tam 20 bin TL’ye yükseltiliyor. Yani artık kişilerin yurt dışından Türkiye’ye getirdiği telefonu kullanabilmesi için 20 bin TL vermesi ve pasaport kaydı yaptırması gerekiyor. Peki bu şartlar altında ve spesifik olarak iPhone tarafında bir avantaj var mı? Halen üst seviye amiral gemisi telefon modellerinde az da olsa bir maddi avantaj elde edilebiliyor. Örneğin 128 GB depolamaya sahip iPhone 14 Pro için ABD fiyatı vergiler hariç 999 dolar seviyesinde yer alıyor. Bu model bölgesel bazı vergiler ödenerek (Bu vergiler bazı yerlerde geriye de alınabiliyor) Apple’dan yaklaşık 1.087 dolar gibi bir fiyata satın alınabiliyor. Bu fiyat 7 Temmuz 2023 tarihli güncel dolar kuru üzerinden 28 bin TL yapıyor. Buna 20 bin TL IMEI kayıt ücreti eklendiği zaman fiyat 48 bin TL seviyesine çıkıyor. Peki 128 GB depolamaya sahip iPhone 14 Pro şu an Türkiye’de kaça satılıyor? Telefon 7 Temmuz 2023 itibarıyla tam 61 bin TL‘ye satılıyor. iPhone 14 Pro Türkiye’de neden bu kadar pahalı? Türkiye’de telefondan yaklaşık 29 bin TL kadar vergi / yasal ücret alınıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Bu hesap doğrultusunda yurt dışından alınıp Türkiye’ye getirilen ve 20 bin TL’ye IMEI kaydı yapılan iPhone 14 Pro’da yaklaşık 13 bin TL kadar avantaj elde edilebiliyor. Yurt dışından telefon getirme konusunda şunu bir kez daha belirtelim Bu içerikte elbette sadece iPhone almak için yurt dışına çıkılmasından bahsetmiyoruz. O konuda artık kesinlikle bir avantaj elde etmek mümkün değil. Çünkü uçak biletleri gerçekten çok yüksek ve pasaport masrafları da bugün yapılan zam kapsamında azımsanmayacak kadar yüksek seviyede. Buradaki hesabımız daha çok iş ya da turistik gezi için yurt dışına gidilmişken telefon alma odaklı. Bu arada hepsine ek olarak uzun bir süredir yurt dışında getirilen telefonu pasaport kaydını yapan kişinin üstüne kayıtlı bir SIM kart ile kullanmak gerekiyor.