reklamı kapat

POPÜLER

beyin implantı

Yapay Zeka destekli beyin implantı, bir hastanın yeniden his ve hareket kazanmasını sağladı

 - Güncelleme: 02 Ağustos 2023 12:34

Yapay zeka destekli beyin implantı, ameliyat ile yerleştirildikten sonra bir hastanın yeniden his ve hareket kazanmasına yardımcı oldu.

Bilim dünyasında çalışmalar sürüyor ve gelişen teknolojiler sayesinde yapılan denemelerden alınan başarı oranları artıyor. Örneğin 2020’de geçirdiği trafik kazası sonrasında omuriliğinin C4 ve C5 omurlarını zedeleyerek göğsünden aşağısını hissetmemeye ve hareket edememeye başlayan ABD’li Keith Thomas, “Northwell Health’s Feinstein Institute of Bioelectronic Medicine” tarafından gerçekleştirilen tam 15 saatlik bir operasyon sonrasında kolunu hareket ettirebilir ve birisinin elini tuttuğunu hissedebilir hale gelmiş. Bunu Thomas’ın beynine yerleştirilen yapay zeka destekli beyin implantı (Mikroçip olarak da geçiyor) sağlamış. Araştırma ekibi bunun için ilk olarak Thomas’ın beyninin kol hareketlerinden ve ellerindeki dokunma hissinden sorumlu bölümlerini belirlemek adına bir beyin haritası çıkarmış. Bu haritayı kullanarak nokta atışı bir operasyon gerçekleştiren ekip, Thomas’ın başının üstüne yukarıdaki fotoğrafta görebileceğiniz harici bağlantı noktalarını da yerleştirmiş. Aktarıldığı kadarıyla bu bağlantı noktaları, ekibin düşünceleri yorumlamak ve harekete dönüştürmek için geliştirdiği yapay zeka algoritmalarının bulunduğu bir bilgisayara bağlanıyor. Böylelikle içteki mikroçip ile direkt olarak bağlantı kurulabiliyor.

Bu altyapı sayesinde Keith Thomas elini hareket ettirmek istediğini düşündüğünde beyin implantı bilgisayara sinyal gönderiyor, bilgisayar da bu hareketi uyarmak için omurgadaki ve el kaslarındaki elektrotlara sinyaller aktarıyor. Bu döngü sayesinde bir seviyeye kadar hareket edilebiliyor ve parmak uçları ile avuç içlerine yerleştirilen sensörler ile hissiyat da elde edilebiliyor. Bu sistemin önünde daha çok uzun bir yol bulunuyor ancak şimdiden ulaşılan seviye büyük umut veriyor. Bu konuda yapılan açıklamada, “İlk kez felçli bir insanda beyin, vücut ve omurilik elektronik olarak birbirine bağlanarak kalıcı hareket ve duyu sağlandı.” deniliyor.

 

Bu konuda biliyorsunuz Elon Musk’ın şirketlerinden Neuralink de çalışmalar yapıyor. Şirket bilmeyenler için uzun zamandır insan beynini bilgisayarlara bağlayacak bir altyapı kurmak için çalışmalar yapıyor. İnsanların yapay sinir ağları ile bilgisayar, robot ya da diğer elektronik ürünleri kontrol edebileceği düzeye getirilmesi için çalışan şirket, burada beyin / makine bağlantı için “Link” olarak geçen bir ürün kullanmayı planlıyor. Link, özel geliştirilen çok hassas bir robot ile insan kafatasına entegre ediliyor. Buradan beyin sinyallerini toplayan ve bunu dışarıya, diğer elektronik cihazlara aktarabilen Link, Elon Musk tarafından bir FitBit ürününe benzetiliyor. 

Neuralink en son ise insanlı deneme izniyle gündeme gelmişti. Bu konuda firma, “İnsanlara yönelik ilk klinik çalışmamızı başlatmak için FDA’dan onay aldığımızı paylaşmaktan heyecan duyuyoruz! Bu, Neuralink ekibinin FDA ile yakın iş birliği içinde yürüttüğü inanılmaz bir çalışmanın sonucu ve bir gün teknolojimizin birçok insana yardımcı olmasını sağlayacak önemli bir ilk adımı temsil ediyor. Klinik çalışmamız için başvurular henüz başlamadı. Bu konuda daha fazla bilgiyi yakında duyuracağız!” demişti. Bu izin sayesinde firma insanlar üzerinde de deneyler yapacak, sürecin şimdilik biraz endişe yaratan sonuçları merakla beklenecek.

Oldukça önemli bu beyin implantı yanında bu da ilginizi çekebilir: Acer imzalı elektrikli bisiklet modeli

İLGİLİ HABERLER